Propostes per garantir el dret a l’habitatge

Al ple de divendres es debatrà una moció d’Alternativa per tal que es dediqui una partida extraordinària per concedir ajudes de lloguer a les persones del municipi que no estan podent afrontar la despesa de lloguer i per a què, donada la intenció de l’equip de govern de gastar el romanent acumulat, adquirir habitatges per poder destinar a acollida temporal i a HPO.

El nostre municipi, pel que fa al tema de l’habitatge, ja estava en una situació crítica en els darrers anys, quan teníem temporades turístiques de rècord, com va quedar palès en l’Estudi sobre l’habitatge encomanat per l’Ajuntament de Pollença a la UIB l’any 2018. Pel que fa al lloguer, l’estudi va destacar l’escassa oferta de lloguer residencial i els preus elevats al nostre municipi, preus que a les Illes Balears ja estan de per si un 19% per damunt de la mitjana de l’Estat. Ara, arran de la situació de crisi generada per la COVID-19 els problemes de moltes famílies per assumir els preus dels lloguers s’han agreujat encara més.

Les ajudes al lloguer que concedeix l’IBAVI, tant les ordinàries dels plans estatals, com l’extraordinària pel COVID-19, deixa moltes persones fora ja que els requisits per accedir-hi són molts, i molts d’ells no està en la mans dels arrendadors solucionar-los ja que estan en una situació precària. El resultat és que no té accés a les ajudes molta gent que igualment necessita ajuda per poder afrontar la renda mensual.

Moltes persones del municipi ja comencen a arrossegar mesos d’impagament de lloguer i la situació es pot complicar encara més, així com avancin els mesos. Per això, una de les propostes de la moció que presentam al plenari de divendres 24 de juliol consisteix en establir les bases per a concedir de forma urgent i àgil ajudes al lloguer assegurant també una partida pressupostària adequada. I és que no es podria entendre com un Ajuntament amb 30 milions d’euros de superàvit, no en pogués destinar una part en ajudar aquelles persones que ho estan passant pitjor.

Per altra banda, derivat de la situació generada pel COVID-19 i atès que es ben previsible que s’incompleixin les regles de despesa i estabilitat pressupostària, i que l’Ajuntament té un romanent superior a 30 milions d’euros, creim que és urgent que, ja que es fan comptes fer inversions en sòl per equipaments, que es facin adquisicions d’habitatges ja construïts, tal com es va aprovar en una moció nostra el novembre del 2018 que per a aconseguir executar habitatges de protecció oficial, s’acordà fer «les incorporacions i adquisicions necessàries, prioritzant aquelles que permetin disposar més ràpidament d’habitatges (per exemple, habitatges ja existents per davant dels solars sense edificar o amb construccions en estat ruïnós)». Això permetria també, donar compliment a la moció aprovada el gener de 2019 per habilitar habitatges d’acollida temporal, que amb la situació tant sanitària com social que tenim és ben necessari, i que no s’ha duit a terme teòricament per no disposar d’un espai adequat.


Imatge de mastersenaiper a Pixabay

Deixa un comentari (subjecte a moderació prèvia)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s