Al·legacions al Catàleg de patrimoni

Des d’Alternativa per Pollença presentam al·legacions al Catàleg de Patrimoni, demanant que s’incloguin, a més de Can Franc, els 5 edificis emblemàtics de la primera línia del Port de Pollença que varen ser injustificadament exclosos en l’aprovació inicial del passat mes de gener.

Des d’Alternativa, ara que s’han reprès els terminis respecte les tramitacions, hem presentat al·legacions a l’aprovació inicial del Catàleg de Patrimoni que es va fer el passat gener i en què l’equip de govern va excloure 5 edificis emblemàtics de la primera línia del Port de Pollença de manera injustificada.

La inclusió d’aquests edificis, entre altres, ja havia estat requerida per la Comissió Insular de Patrimoni Històric del CIM el 2010 que, sobre la base de l’informe tècnic, demanava revisar la inclusió d’aquells elements «…situats al Passeig de Colom i Passeig Voramar del Port de Port de Pollença on encara resten exemples d’arquitectura de segona residència en primera línia de mar (…), totes elles mostres significatives de l’arquitectura regionalista i exemples d’arquitectura hotelera de principis de segle (…)». Però malgrat aquest fet, 5 edificis concrets (Can Mena, Can Morató, Ca l’Adroguer, Can Tugores, Can Qués) ja varen ser exclosos del Catàleg el 2015, en base a un informe de l’Arquitecte municipal en què no s’esgrimia cap criteri tècnic que justifiqués que aquests edificis no tenien valor patrimonial o arquitectònic, sinó simplement basant-se en criteris d’oportunitat econòmica. Pel gener d’enguany es va tornar a deixar fora del Catàleg aquests mateixos edificis i continua faltant la justificació arquitectònica per fer-ho. L’obligació de l’Administració és protegir aquells edificis amb valors singulars, no només fer-ho si li surt a compte, i en el cas que ens ocupa, queda prou clar que els edificis esmentats compleixen els requisits per a ser considerats d’interès arquitectònic, així com consta en les les fitxes ja existents dels esmentats edificis.

Per altra banda, també hem reclamat que s’inclogui la fitxa relativa a Can Franc. Quan el Consell Insular (el 2010) va demanar a l’Ajuntament que subsanés les mancances per ells assenyalades, també es va excloure Can Franc perquè en aquells moments (2013) tenia concedida una llicència de demolició i preveient una indemnització elevada es va excloure (per tant, una altra vegada per motius econòmics i no arquitectònics). Aquesta llicència va caducar, però el 2019 la propietat de Can Franc va demanar una nova llicència de demolició. El fet és que, en el moment de fer-se l’aprovació inicial del Catàleg (el passat gener de 2020) encara no disposaven de llicència de demolició ni de nova construcció perquè els mancaven informes de Costes. Per tant, atès que la fitxa ja està feta i en ella queda acreditat els valors singulars d’aquest edifici, i que no procedeix cap hipotètica indemnització milionària ja que no hi ha cap llicència concedida,  no hi ha cap justificació per la qual no s’inclogui aquest edifici al Catàleg.


One thought on “Al·legacions al Catàleg de patrimoni

  1. Dessitg que imperi el seny i l’interés GENERAL i es preguin unes mesures que beneficiin el comú, que no pot ser altra que la protecció d’aquestes construccions. No se si les alegacions de Can Qués al nou deslinde, interfereixen.

Deixa un comentari (subjecte a moderació prèvia)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s