Tornem-hi amb els herbicides!

Alternativa per Pollença denuncia que l’Ajuntament segueix incomplint la normativa pel que fa a l’ús d’herbicides en els camins de Pollença i reclama la suspensió immediata del tractament.

Aquest dimarts, Alternativa per Pollença ha tornat a registrar una sol·licitud dirigida al batle Tomeu Cifre Ochogavía demanant la suspensió immediata del tractament amb herbicides als camins del municipi, ja que se segueix incomplint el que preveu la normativa sobre l’ús de productes fitosanitaris.

El govern municipal de dretes (Tots, UMP, PP, PI) després de ser advertit per part nostra l’octubre passat, ha continuat fent el mateix que l’any passat, posant en risc el medi ambient i la salut humana. S’incompleix, a més, la moció aprovada pel Ple de l’Ajuntament el maig del 2013, sense cap vot en contra, per a abandonar l’ús d’herbicides.

La normativa que regula l’ús dels herbicides (RD 1311/2012 i Llei 43/2002) estableix que només es pot fumigar quan no siguin viables els mitjans mecànics, i en el nostre cas els mitjans mecànics són viables perquè de fet l’empresa que fa la feina primer passa la desbrossadora, i a continuació esquita.

I si necessàriament s’hagués d’usar herbicida, per tal que l’Ajuntament pogués autoritzar l’inici del tractament, la sol·licitud s’hauria d’acompanyar d’un document d’assessorament (amb un estudi d’impacte ambiental) i el pla de treball, que entre altres coses, preveuria per exemple quins trams i quines distàncies s’haurien de respectar en cadascun dels trams respectes pous, masses d’aigua o cultius. La darrera vegada, cap d’aquesta documentació existia quan la vàrem demanar.

Finalment, si tot estigués en ordre, s’hauria d’informar els veïns de manera reglamentària, cosa que s’ha tornat a fer malament, ja que els cartells que han penjat només diuen «camí tractat amb herbicides» i no s’especifica, tal com tocaria, ni la data del tractament ni el producte que s’utilitzarà per tal que els veïnats puguin prendre les precaucions oportunes.

Aquests incompliments són motius d’infracció i sanció segons la Llei 43/2002 de sanitat vegetal i per això, i per protegir tant la salut humana com el medi ambient, hem demanat la suspensió immediata del tractament amb herbicides. Esperem que aquesta vegada sí que el batle Tomeu Cifre Ochogavía (Tots per Pollença) i el regidor de l’Àrea de Serveis Andrés Nevado (UMP) actuïn amb responsabilitat, i no hagin de ser denunciats davant les autoritats competents.

Deixa un comentari (subjecte a moderació prèvia)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s