Pollença post COVID-19

Document de propostes

INTRODUCCIÓ:

La crisi sanitària del COVID-19 i les seves conseqüències, ens posa davant un escenari social no previst fa uns mesos: un escenari de crisi social i econòmica que serà molt greu. Ara més que mai pensam que és important que les polítiques que afecten a tothom no siguin decidides per uns pocs i pensant en els interessos de sempre, per això hem recollit aportacions de tothom que ha volgut participar i hem redactat aquest document de propostes per a l’àmbit municipal.

Els objectius que hem considerats prioritaris són: reforçar les ajudes i els serveis socials, reactivar i diversificar l’economia local, i promoure la cultura i la participació. Partim d’una situació econòmica de l’Ajuntament immillorable: sense dèficit i amb més de 30 milions d’euros de superàvit (tot i que immobilitzats al banc per la Llei Montoro, pel que s’ha d’exigir que aquests milions reverteixin en els veïns de Pollença).

A continuació, es troben les propostes que hem fet arribar al govern municipal i a qui hem oferit col·laboració per dur-les a terme:


OBJECTIUS I PROPOSTES:

1-  REFORÇAR LES AJUDES I ELS SERVEIS SOCIALS:

L’emergència social provocada per la crisi sanitària del coronavirus ens exigirà més recursos que mai per necessitats tan urgents com assegurar el menjar o el lloc per viure a veïns que han quedat sense res a causa de la pandèmia i de l’aturada econòmica que ha causat. El nombre de persones que necessiten i necessitaran ajuda dels Serveis Socials municipals no deixarà d’augmentar i s’ha d’oferir ajudes i disposar de recursos suficients.

Augmentar el personal de Serveis Socials, per agilitzar els procediments associats a les ajudes i recursos. De moment, s’ha anunciat la contractació de dos treballadors socials i el reforç de dos auxiliars administratius d’altres àrees de l’Ajuntament, però donat que aquestes persones hauran de tornar al seu lloc original i que un dels treballadors socials en realitat estarà fent una substitució, és previsible que no sigui suficient.

Incrementar les partides destinades a ajudes per necessitats urgents i compra d’aliments, ja que la partida és la mateixa que l’any passat i sense haver-hi crisi es varen pràcticament esgotar. Aquest increment es pot finançar rebaixant els sous i dietes dels regidors, així com les assignacions als grups polítics.

-Revisar el Reglament regulador d’ajudes dels Serveis Socials, per facilitar l’accés a les ajudes, modificant els barems econòmics així com qualsevol altre aspecte que dificulti l’accés. El març del 2019 vàrem presentar una moció en aquest sentit i, tot i que es va aprovar per unanimitat, no s’ha executat i ara, més que mai, és ben necessari.

-Fer un esforç de comunicació i publicitat (portada web Ajuntament, Facebook Ajuntament i Benestar Social, infografies) sobre totes les ajudes socials existents a dia d’avui (prestacions per desocupació, ajudes al lloguer, moratòria hipoteques, renda social garantida, ajudes dels Serveis Socials municipals) tenint en compte que arran de la crisi sanitària des del govern de l’Estat com de la Comunitat Autònoma se n’han creat de noves.

-Crear un Banc d’Aliments públic, ben dotat i assortit, que inclogui productes de neteja i higiene, especialment d’higiene íntima femenina, agilitzant l’accés de les persones en situació de necessitat. Per a la seva gestió, es pot cercar la col·laboració de voluntariat.

-Crear subvencions per a despeses associades a dentista, oculista, pròtesis… per a persones amb rendes baixes.

-Establir una renda mínima per aquelles persones sense ingressos i que per no complir amb algun requisit no pot rebre la Renda Mínima d’Inserció o la Renda Social Garantida.

-Crear una borsa d’habitatges per a lloguer social. L’ajuntament media entre propietari i llogaters, promovent que particulars ofereixin el seu habitatge a lloguer a un preu assequible (un preu estàndard en funció del nombre d’habitacions per exemple) a canvi d’una sèries d’avantatges, garanties i subvencions per al propietari.

-Promoure, mitjançant la mediació de l’Ajuntament i bonificacions en l’IBI i la taxa de fems, que els propietaris d’habitatges llogats com a vivenda principal rebaixin o no cobrin el lloguer mentre dura la crisi sanitària.

-Revisar i ampliar les bonificacions, o crear subvencions, amb criteri de renda dels preus públics, taxes i tributs com l’escoleta, l’escola de música, d’adults, escola viva, estades esportives, instal·lacions esportives, l’aigua, el fems, o l’IBI.

Crear una targeta de descomptes pel transport públic en funció de la renda, així com una xarxa de bicicletes pública.

-Instar a l’IMAS a recuperar la gestió directa de les residències externalitzades.

2- REACTIVAR I DIVERSIFICAR L’ECONOMIA LOCAL

La crisi sanitària i l’aturada produïda pel confinament, ha posat al descobert totes les febleses del nostre model econòmic que ho aposta tot al turisme i l’especulació urbanística, mentre es menysprea l’agricultura o les cures. Serà necessari alleugerir les càrregues a les empreses i autònoms locals afectats, però a la vegada cal defugir el voler tornar al model anterior i caminar cap a un canvi de model, diversificant l’economia i reforçant allò públic, local i respectuós amb el medi ambient. Des del nostre punt de vista, però, no és admissible destinar recursos públics per a aquestes mesures si, a la vegada, no se’n destinen en la mateixa mesura o més per pal·liar les situacions de necessitat que patiran moltes famílies.

-Per aquelles empreses i negocis afectats (que han hagut de tancar o reduït la seva facturació fins a un 50%), a excepció de les immobiliàries i cases d’apostes:

  • rebaixar l‘IBI del local, la taxa de fems i de l’aigua. Es faran 3 trams de rebaixa, i la bonificació més alta serà pels que tenen obert tot l’any, no han fet ERTO i mantenguin el mateix nombre de treballadors. Si el propietari del local i l’empresari no són la mateixa persona, només es farà la rebaixa si ho paga l’empresari o si el propietari li repercuteix la rebaixa al lloguer del local.
  • rebaixar la taxa d’OVP i de mercats. En la taxa d’OVP la bonificació només s’aplicarà als que no incrementin l’ocupació i serà més alta pels negocis que tenen obert tot l’any i que mantenguin la plantilla. La taxa de mercats, en el cas de productors i artesans locals, s’anul·larà.

-Establir una línia de subvencions per aquells autònoms o empreses que no es puguin beneficiar de les rebaixes de tributs (per no tenir local, per exemple).

-Establir mesures per millorar la sortida al mercat dels productes del sector primari i secundari de Pollença: estudi de l’augment dels dies de mercat o mercat cobert fixe, llotja, pop up, campanyes de promoció…

Dotar a totes les empreses de dosificadors de gel hidroalcohòlic per a ús públic, el qual s’adquirirà als productors locals.

-Redactar un Pla Econòmic per als propers anys basat en la diversificació de l’economia, el reforç d’allò públic i la promoció de l’economia circular.

-Posar en marxa un programa d’acompanyament i suport, amb ajudes econòmiques, per al desenvolupament de projectes d’economia social i cooperatives de treball.

-Establir un línia de subvencions per la digitalització i eficiència energètica de les empreses locals.

-Crear d’un banc de terres públic i horts urbans, per afavorir l’autoconsum, així com la producció local. L’ajuntament farà d’intermediari i establirà incentius fiscals o rendes mínimes en favor de qui posi terres a disposició.

-Municipalitzar el servei de neteja i els servei de platges del municipi per a millor control sobre el servei i la creació directa d’ocupació de qualitat.

-Millorar l’administració online i fer noves contractacions de personal, per tal de superar l’endarreriment en la tramitació acumulat a causa de paràlisi de l’administració per l’estat d’alarma.

3-  PROMOURE LA CULTURA I LA PARTICIPACIÓ

Si parlam de consum cultural, en aquesta crisi han guanyat terreny les plataformes de compra i entreteniment via internet; per això és molt necessari fomentar la cultura de proximitat. A la vegada però, han sortit moltes iniciatives a nivell particular, tant culturals com de voluntariat, així com un augment de relació entre veïns, que no es pot deixar d’aprofitar per fomentar la cohesió social i la participació.

-Contractar músics locals amb molta major freqüència, per animar els carrers tant en horari diürn com nocturn, a la vegada que es donarà feina a part d’un col·lectiu que estarà especialment afectat per la previsible mala temporada turística.

-Potenciar, amb tallers, mostres o exposicions, la música, la pintura, el teatre, l’escriptura, la glosa… totes les arts creatives que han resultat de gran vàlua i gairebé imprescindibles dins aquest temps de confinament.

-Facilitar la coordinació i la logística per a que totes aquelles persones que, així com han fet en temps de confinament, vulguin organitzar algun acte o esdeveniment de manera voluntària, ho puguin fer.

-Convocar unes subvencions dirigides a entitats i a persones per a dur a terme projectes artístics i culturals concrets dirigits a la població general, o a un sector concret d’ella.

-Impulsar iniciatives que reforcin la cohesió social i el sentiment de pertinença a la comunitat: trobades de veïnats, sopars a la fresca, concursos per carrers…


Imatge de NickyPe a Pixabay

Deixa un comentari (subjecte a moderació prèvia)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s