Presentam al·legacions als preus de l’aigua potable

Des d’Alternativa per Pollença reclamam que les tarifes diferenciades per hotels es facin extensives a tot allotjament turístic, inclòs ETV, que s’inclogui un quota per habitatges unifamiliars amb piscina i que s’impedeixi gaudir de la bonificació per baix consum als habitatges desocupats.

El passat 30 d’octubre l’Ajuntament de Pollença en sessió plenària va aprovar inicialment  l’ordenança per regular el preu de l’aigua potable i durant el termini d’exposició pública des d’Alternativa per Pollença hem presentat una sèrie d’al·legacions ja que, si bé hi trobam aspectes positius, creiem que pot ser millorada.

En primer lloc, no podem deixar de banda el fet que l’activitat turística és una de les principals indústries que més despesa d’aigua suposen, i més en el nostre municipi, fins al punt que hem de recórrer a l’aigua dessalada (amb el cost energètic que suposa) per afrontar les temporades turístiques. La present ordenança només fa referència a «hotels» sense fer explícit la diversitat d’allotjaments turístics (apartaments, hostals, pensions…) existents i que no haurien de quedar al marge de pagar una tarifa diferenciada per una redacció ambigua. A més, no es pot obviar, en un municipi com Pollença, el pes de les vivendes vacacionals (ETV) en la despesa d’aigua, pel que és de rebut que, sent a més, una activitat econòmica, no tenguin les mateixes tarifes que el consum domèstic i siguin equivalents a la resta d’allotjaments turístics. Per això hem fet la proposta que en el quadre de tarifes es canviï l’epígraf «hotels» per «allotjaments turístics», incloent les ETV.

En segon lloc, hem de ser conscients que han proliferat la construcció de piscines dins el nucli urbà en habitatges unifamiliars i que, en aquests, al no haver-hi un comptador específic per la piscina aquest consum no domèstic no es veu penalitzat com en els altres casos. A més, s’ha de tenir en compte que l’evaporació de l’aigua en piscines representa el 5% del consum urbà d’aigua (segons l’article «Swimming pool evaporative water loss and water use in the Balearic Islands» publicat a la revista científica Water). Per això hem fet la proposta perquè s’afegeixi una quota per «habitatges unifamiliars amb piscina».

Finalment, l’ordenança contempla una bonificació per baix consum, fet que ens sembla molt positiu, però que corre el risc que suposi una bonificació per als propietaris d’habitatges desocupats i creiem que no seria correcte, ja que s’estaria bonificant a qui no compleix la funció social de l’habitatge. Per això, hem proposat que s’especifiqui que la bonificació per baix consum no s’aplica en cas d’habitatges desocupats (es pot seguir el criteri per a determinar-los establert a l’article 41.2 de la Llei 5/2018 de l’habitatge).

Deixa un comentari (subjecte a moderació prèvia)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s