No es poden autoritzar noces a la Fortalesa

Des d’Alternativa denunciam que les noces a la Fortalesa no estan permeses i instam al batle a pressionar la propietat per aconseguir un règim de visites públiques per a la Fortalesa (BIC), tal com preveu la Llei de Patrimoni.

Fotografia ©ULTIMA HORA

Des d’Alternativa fa anys que reclamam, als distints consistoris i Consells Insulars, sense èxit, que es compleixi la Llei de Patrimoni Històric que estableix que els Béns d’Interès Cultural, com és el cas de la Fortalesa, han de poder ser visitats pel públic  almenys quatre dies al mes i en dies i hores prèviament assenyalats. Les explicacions o excuses davant aquest incompliment sempre han estat per la falta de col·laboració de la propietat.

Des d’Alternativa ja estam cansats de veure que, mentre se’ns nega als pollencins i pollencines la visita d’un lloc tan emblemàtic al que hi tenim dret per llei, no hi ha cap problema perquè se celebrin grans festes i saraus de gent rica i famosa. És que la llei és per a que la compleixin només els pobres?

Aquest proper dissabte s’hi celebraran unes noces més, en aquest cas les del tenista Rafel Nadal, i arran de la gran transcendència mediàtica de l’esdeveniment i en base a distintes informacions aparegudes en premsa i consultes jurídiques realitzades, hem pogut esbrinar que, per més inri, la propietat de la Fortalesa no té llicència per realitzar aquest tipus d’activitat, ni la pot tenir.

Coneixedor d’aquesta qüestió, el batle Tomeu Cifre Ochogavía, com hem vist en premsa, ha recomanat a la propietat que presenti una declaració responsable d’inici d’activitat, que doni cobertura a la celebració sense necessitat de tramitar una llicència específica.  Això ho ha fet perquè, si bé la normativa eximeix d’haver de tenir llicència quan es tracta d’actes eventuals de caràcter privat o familiar, com tothom, sap que aquest caràcter esporàdic no es dóna ja que com ell mateix ha declarat s’hi fan unes set o vuit noces de luxe a l’any. Així, per mirar de cobrir-se les esquenes, han presentat una declaració responsable per dur a terme una activitat no permanent innòcua (que té entre els requisits que no tengui una capacitat de més de 500 persones a l’aire lliure o que no es faci ús de material pirotècnic, entre altres). Així que instam al batle que, ja que té tantes ganes d’anar-hi, hi vagi acompanyat d’un inspector per a comprovar si efectivament es compleixen aquestes condicions.

Però és que, a més, el batle que és molt entès en urbanisme ha de saber per força que aquesta declaració responsable no pot ser vàlida de cap manera ja que la Fortalesa, que està registrada com a habitatge en el cadastre, està en sòl rústic i aquests usos no hi són admesos amb caràcter general. Per a que ho fossin requeririen l’obtenció prèvia de la declaració d’interès general, cosa que de moment no es dóna en el cas de la Fortalesa. En conclusió, les noces d’en Rafel Nadal, ni cap de les altres que s’hi han fet o es pretenen fer, poden ser activitats autoritzades. Segurament, en el cas de qualsevol persona normal, això suposaria algun tipus de sanció; per què no en el cas del multimilionari propietari de la Fortalesa James Lupton?

Instam al batle a que, si de veres vol aconseguir, com ha dit en premsa, que la propietat col·labori per permetre les visites, utilitzi la possibilitat de suspendre les noces o de presentar-s’hi amb la policia a aixecar acta, per veure si el banquer i polític anglès té un poc més d’interès en fer un conveni de visites, sense perjudici de la responsabilitat que se’n derivi del fet de desenvolupar una activitat clandestina.

One thought on “No es poden autoritzar noces a la Fortalesa

Deixa un comentari (subjecte a moderació prèvia)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s