Mal ús d’herbicides als camins

Alternativa per Pollença denuncia el mal ús d’herbicides en els camins de Pollença per part de l’Ajuntament i demana la suspensió immediata del tractament amb fitosanitaris tòxics.

Aquest dilluns (7 octubre 2019), Alternativa per Pollença ha entrat una sol·licitud al Registre municipal dirigit al batle demanant la suspensió immediata del tractament amb herbicides als camins del municipi que l’Ajuntament de Pollença ha contractat, per incomplir el que preveu la normativa sobre l’ús de productes fitosanitaris.

El govern municipal de dretes (Tots, UMP, PP, PI) ha tornat a apostar per utilitzar herbicides per a la conservació de camins, com ja va anunciar el batle Tomeu Cifre Ochogavía a la ràdio municipal el passat juliol i ja fa més d’una setmana que han aparegut cartells en diversos camins que indiquen que han estat tractats amb herbicides. S’incompleix així una moció aprovada pel Ple de l’Ajuntament el maig del 2013, sense cap vot en contra, per a abandonar l’ús d’herbicides.

En les declaracions a Radio Pollença el batle va dir que es plantejaven tornar a aplicar herbicides, remarcant que tot es faria dins la legalitat; legalitat que ell mateix ha de conèixer perfectament ja que està inscrit en el Registre Oficial de Productors i Operadors (ROPO) de mitjans de defensa fitosanitària amb un nivell de capacitació qualificat.

Deixant de banda que el servei no hagi estat contractat per part de l’Ajuntament mateix, sinó per l’empresa municipal de serveis EMSER, que només pot ser explicat per l’intent d’esquivar el control de la Intervenció municipal i els límits pressupostaris (ja que, encara que en l’objecte social d’EMSER hi hagi la conservació de camins, ni té mitjans propis ni personal per a executar-ho, ni l’Ajuntament no li ha fet cap encomana de gestió al respecte), no sembla que s’estigui complint la normativa que regula l’ús dels herbicides (RD 1311/2012 i Llei 43/2002), pel que s’estaria posant en perill el medi ambient i la salut humana.

En resum,

  • No s’hauria respectat la distància de seguretat respecte els punts d’extracció d’aigua per al consum humà (50m.) ni la distància de seguretat respecte les masses d’aigua superficials (5m.) que s’estableix per evitar la contaminació i protegir els organismes aquàtics.
  • No s’hauria fet el document d’assessorament (amb un estudi d’impacte ambiental) ni el pla de treball o, com a mínim, no s’hauria presentat a l’Ajuntament per sol·licitar l’autorització per començar el tractament
  • No s’hauria informat als veïns de manera reglamentària, ja que els cartells que han penjat només diuen «camí tractat amb herbicides» i no s’especifica, tal com tocaria, ni la data del tractament ni el producte que s’utilitzarà per tal que els veïnats puguin prendre les precaucions oportunes.
  • No s’hauria respectat la condició de només fumigar quan no siguin viables els mitjans mecànics (els mitjans mecànics són viables perquè de fet el contracte és per desbrossar, i a continuació esquitar) ni de fer-ho en època de poca probabilitat de pluja (ja ha plogut en dues ocasions des que han començat a esquitar).
  • En el cas del producte herbicida Garlon no s’hauria respectat la indicació de no aplicar-lo entre 1 de setembre i 31 de desembre.
  • En el cas del producte herbicida Dorai Kusa-Diqua no hi ha entre els seus usos el de camins.
  • I no s’hauria respectat, en definitiva, la prohibició de l’ús de productes fitosanitaris en condicions distintes a les que s’estableixen a la normativa, així com a l’autorització de cada producte.

Aquests incompliments són motius d’infracció i sanció segons la Llei 43/2002 de sanitat vegetal i per això, i per protegir tant la salut humana com el medi ambient, hem demanat la suspensió immediata del tractament amb herbicides, sense perjudici que ho posem en coneixement de les autoritats competents. Esperam que el batle Tomeu Cifre Ochogavía (Tots per Pollença) i el regidor de l’Àrea de Serveis Andrés Nevado (UMP) actuïn amb responsabilitat.


One thought on “Mal ús d’herbicides als camins

  1. Bon dia, ma mare viu al camí de ca na Rostolla, on hi ha la foto del cartell d cami fumigat amb herbicides, aquesta setmana passada un cuset d 4 mesos se’ns ha mort, va començat a vomitar i deixà d menjar, el vaig dur a Canis ( veterinari d Palma) li varen fer anàlisis i havia estat afectat al fetge, va morir allà x fallo hepàtic, el veterinari no es vol mullar,però no descarta q hagi estat causa d la fumigació, a la familia esteim molt afectats, ja q tenim altres cans, m’agradaria es fes public
    Gràcies

Deixa un comentari (subjecte a moderació prèvia)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s