El Torrent de la Vall d’En March ha estat arrasat

Des d’Alternativa reclamam que l’Ajuntament exigeixi l’aturada immediata de la intervenció i demani responsabilitats a la resta d’administracions implicades per la destrossa feta amb maquinària pesant al Torrent de la Vall d’En March.

Veient les imatges, qualsevol persona podria pensar que es tracta d’un camí, d’una pista forestal o de les obres d’una carretera. Però no. És el Torrent de la Vall den March, en el tram voreja el camí que va cap a Can Huguet, per darrera Can Pontico, i fins al Pas d’en Barqueta, després que hagi estat arrasat per maquinària pesant. Desconeixem de moment qui n’és el responsable, tot i que l’estil de la destrossa fa inevitable recordar l’actuació sobre el Torrent de na Borges encomanada per la Conselleria de Medi Ambient aquest hivern passat. Des d’Alternativa per Pollença reclamam que l’Ajuntament es posicioni, exigeixi l’aturada immediata de la intervenció i demani responsabilitats a la resta d’administracions implicades.

Aquesta intervenció ha afectat un tram d’uns 250 m. però segurament no han acabat, ja que les màquines encara són allà. Han afectat una superfície superior a la llera del torrent, arribant fins el marges de l’alzinar i la carretera, aplanant i donant pendent, fet que ha suposat moure totes les pedres pròpies de l’escorrentia i que també esmorteixen els efectes de les torrentades. És aquesta una intervenció desmesurada, que suposa una supressió gairebé total dels hàbitats naturals existents a la llera i els marges, i un impacte ambiental greu que afecta la flora i la fauna de la zona humida. No sabem a què respon aquesta intervenció, però si, tal com sembla, està motivada per la «neteja» del torrent després de les torrentades d’aquest hivern, bastaria amb haver retirat les branques i arbres caiguts, i no hi ha necessitat d’arrasar el torrent i la flora i fauna que l’acompanya.

Hem de recordar que la suposada «brutor» dels torrents (o sigui, vegetació i pedres) no provoquen inundacions, i que hi hagi vegetació dins les lleres (cosa que el ritme hídric intermitent permet), fa precisament que es redueixin els efectes de la torrentada, a la vegada que ajuda a augmentar la infiltració als aqüífers. Els problemes se solen donar als llocs on la intervenció humana hi ha posat obstacles artificials: passos formigonats, ponts, zones inundables construïdes, barreres i tancaments de filferro… 

Deixa un comentari (subjecte a moderació prèvia)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s