Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/alterna/public_html/config/ecran_securite.php on line 283
La polèmica del Festival - Alternativa per Pollença

Arrel de la web > Altres notícies > La polèmica del Festival

La polèmica del Festival

dilluns 21 de gener de 2013, per  Alternativa per Pollença

JPEG - 34.8 kB

Al nostre bloc Urxella trobareu 22 articles dedicats al Festival de Pollença, al darrer d’aquests articles parlavam de la reunió del passat 10 de desembre de portaveus a la que vam tractar el tema del Festival. Una reunió que haviam demanat en múltiples ocasions.

Per exemple el 13 d’octubre:

Fins al 2011 l’anterior director artístic no va tenir contracte i es veu que el contracte del 2011 no ha estat exempte de problemes. Continuam a l’espera de la reunió promesa per la regidora de cultura del Festival 2012 per fer una valoració del mateix i començar a pensar en el Festival 2013. Cal valorar del nou format del Festival, la feina del director artístic, com ha afectat a l’àrea de cultura, els patrocinadors, les hores extres, el balanç econòmic...

El 17 de novembre:

Respecte al director del Festival, vam valorar positivament que es fes un contracte per escrit anual i legal a un director que ha cobrat tres vegades menys que l’anterior i que ha portat a Pollença artistes molt interessant. Ara una vegada finalitzat el seu contracte cal valorar altres aspectes dels quals no tenim encara informació. Per això entre altres coses a Alternativa per Pollença hem demanat públicament a aquest blog i dins els òrgans de l’Ajuntament una reunió (que s’està retardant massa) a la qual la regidora ens ha de donar informació detallada del Festival per poder valorar en profunditat el mateix i plantejar el del 2013. I ja que estam us podem avançar temes que ens preocupen; temes com els espònsors i la seva gestió per part del director del Festival, com afecta el Festival a la gestió i funcionament del àrea de cultura, el repartiment de les hores extres, algunes contractacions que consideram millorables, el repartiment d’entrades gratuïtes no justificables, el canvi de model a l’hora de triar el director artístic, pensam que millor que triar a dit un artista cal fer un procés selectiu per triar un director artístic que no necessàriament ha de ser un artista... Tot això esperam tractar-ho amb les dades a les mans amb la regidora de cultura i la resta de portaveus.

El 10 de desembre no s’ens va facilitar tota la informació, però posteriorment a la comissió informativa prèvia al ple extraordinari i al propi ple si que s¡ ens ha donat més informació:un quadre resum de despeses i ingressos, un informe de la regidora de cultura i un altre de l’interventor (informe) als quals es confirmen algunes de les preocupacions que ja haviam expressat en novembre. Amb aquesta informació i declaracions de la regidora de Cultura s’ha iniciat una pol·lèmica pública entre regidora i director artístic que no beneficia gens ni mica al Festival:

- El 16 de gener el diari Última Hora publica: Pollença privatizará la gestión de su festival tras detectar «anomalías» Un informe de Intervención dice que la edición de 2012 «escapa al control público».

- El 17 de gener el Diario de Mallorca publica: Joan Valent y el Ayuntamiento niegan ´anomalías´ en la gestión del Festival de Pollença El informe de Intervención confirma el "malestar" del Consistorio ante la falta de documentación para "fiscalizar correctamente" los resultados de 2012

- Ahir 20 de gener el Diario de Mallorca publica: Un verano sin Sakamoto ni Franzen gracias al ayuntamiento de Pollença

Aquesta seria una síntesi del més destacat de la polèmica dels informes i de les respostes de Valent a la prems:

- Segon els informes el director artístic no ha informat de forma completa dels finançaments privats del Festival. L’Ajuntament només té coneixement de que la direcció del festival ha obtingut 35.000 euros de la Fundació Camper. El director artístic ha tingut un gran èxit al cercar finançament per a les activitats paral·leles al Festival però no ha complit amb el compromís d’informar l’Ajuntament de tot el detall en relació als espònsors, el que ha dificultat els controls per part de l’Àrea d’Intervenció. A la premsa en Valent ha dit que ell s’ha gastat més de 30.000 euros de la seva butxaca en fer contactes amb els convidats.

- Els informes també es queixen de que l’Ajuntament no va conèixer la informació de l’existència d’una Associació d’Amics del Festival de Pollença fins a mitjan Festival; “Si bé és cert que el Sr. Joan Valent en algunes rodes de premsa anunciava la idoneïtat de l’existència d’una associació d’aquests tipus, l’Ajuntament no tenia cap coneixement del fet que s’hagués creat i que, a més, coordinàs una part del Festival a través de les aportacions d’alguns espònsors.” A la premsa en Valent ha negat aquesta falta d’informació i va justificar que l’associació era necessària per rebre doblers privats.

- Als informes es diu que el director artístic ha disposat d’un total de 325 entrades pel conjunt dels concerts del festival la qual cosa excedeix àmpliament les previsions de reserva per protocol previstes. El Director Artístic a la premsa ha posat l’exemple de que no podia negar a gent com Norman Foster que s’havia costejat el trasllat i l’estància deu entrades més de les quatre que tenia estipulades.

- Als informes es reconeix que el senyor Valent ha aconseguit, amb una reducció de despeses de quasi 70.000 euros respecte a l’anterior edició, portar al Festival artistes de rellevància nacional i internacional, una bona repercussió als mitjans de comunicació del mateix i es valora positivament l’ampliació del Festival amb activitats paral·leles.

El primer que ressalta de tota aquesta polèmica innecessària és que els problemes de comunicació entre al regidora de cultura i el director de Festival ja van aparèixer durant el Festival. Una cosa inaudita si pensam que el senyor Valent havia estat triat de manera personal per la regidora de Cultura, responsable política del be i dolent que hagi fet el director artístic.

El segon és que hi ha contradiccions entre les versions de la regidora i del director, sobre tot al tema de la creació de la fundació. Una tema prou important i que caldria aclarir.

El tercer és que el senyor Valent no hauria d’haver tingut cap problema en informar de les seves relacions privades amb els espònsors, ja que aquestes s’han fet en nom del Festival de Pollença, i igualment hauria d’explicar el tema de les 325 entrades de protocol.

No sabem si podrem aclarir tots els temes citats, el que és cert és que el mal ja està fet. Per la nostra part demanarem a la regidora de cultura totes les explicacions i informació que encara no tenim; com els requeriments i comunicacions al director artístic citats als informes.

En aquest moment el més preocupant és el retard a l’organització del Festival 2013, sobre tot quan caldria definir molt clarament no només la gestió del mateix sinó la seva finalitat des del consens, i no des de les premises que han portat al Festival a aquesta situació; o sigui el personalime i l’elecció digital del director artístic.

Segueix-nos a la xarxa

Facebook, alternativaper.pollenca @alternativa_per Bloc Urxella Subscripció RSS

Contacta amb nosaltres

Contacta